Onko Bitcoin kupla vai mahdollisuus?

Bitcoinista on kohistu pitkään, mutta onko kyseessä kupla vai mahdollisuus rikastua? Kerron tässä postauksessa muutamia bitcoiniin liittyviä seikkoja, joiden vuoksi bitcoin vaikuttaa valitettavasti kuplalta. Jokainen tekee toki omat johtopäätöksensä, mutta bitcoinin kohdalla kannattaa olla varovainen. Tällä hetkellä bitcoin näyttäisi olevan syöksykierteessä eikä sen tulevaisuudesta olla aivan yksimielisiä edes talousalan asiantuntijoiden keskuudessa.

Mikä on bitcoin ja mitä mieltä asiantuntijat ovat siitä?

Bitcoin pohjautuu avoimeen lähdekoodiin jasen on luonut henkilö taikka taho, joka käyttää nimimerkkiä Satoshi Nakamoto. Yksi valuuttayksikkö voidaan jakaa pienempiin yksiköihin, satosheihin, joita mahtuu yhteen bitcoiniin 100 miljoonaa. Valuutalla ei ole ISO 4217 -koodia eikä keskitettyä hallintoa. Sen symbolina käytetään symbolia BTC tai XBT. Kyseessä on epävirallinen kansaivälisessä käytössä oleva valuutta.

Bitcoin on digivaluutta, jonka käyttö alkoi 2009. Tämän vuoden joulukuun loppupuolella lehdissä uutisoitiin, että bitcoinin arvo oli jyrkässä laskussa – jopa syöksyssä. Asiantuntijat olivatkin sitä mieltä, että bitcoiniin sijoittaminen on pikemminkin uhkapeliä kuin sijoitustoimintaa. Digivaluutta bitcoin ehti jo saavuttaa huippuarvonsa, mutta sitten sen kurssi alkoi heiketä voimakkasti. Tästäkään huolimatta kaikkia asiantuntijat eivät ole yhtä mieltä siitä, mikä bitcoinin tulevaisuus on.

Valuutan arvon sukelluksen jälkeen se on nyt yhtä alhainen kuin huhtikuussa 2013. Laskuun ovat vaikuttaneet monet syyt. Parhaimmillaan bitcoinin arvo oli lähes 20 000 dollaria, mutta nyt sen arvo on heikentynyt yli neljänneksellä, mikä on hurja lasku, kun otetaan huomioon, että arvo alentui viikossa! Toisinaan bitcoinin arvo on ollut sahaava ja sen arvo on vaihdellut reippaasti. Alimmillaan kurssi on ollut jopa vajaat 12 000 dollaria. Bitcoinin käyttö aloitettiin 2009 eli sen olemassaolon vuosiin on ehtinyt mahtua jo yhtä ja toista.

Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että virtuaalivaluutan kurssin syöksyminen saattaa johtua sijoittajien toiminnasta. Monet sijoittajat, tai itse asiassa suurin osa heistä, nimittäin käärivät voittonsa vuoden lopussa aloittaessaan lomakauden. Toinen syy äkilliseen syöksyyn saattaa olla hakkereiden isku, jota sijoittajat saattoivat pelästyä. Kyseinen hakkeri-isku tehtiin Youbit-kauppaan eikä isku ollut ensimmäinen. Kauppapaikka ilmoittikin, että se lopettaa toimintansa sekä hakeutuu konkurssiin.

Millaisia seikkoja liittyy niin sanottuihin kupliin?

Niin sanottuihin kupliin liittyy tiettyjä yhteisiä piirteitä, jotka ovat oikeastaan aika mielenkiintoisia. Eräs näistä on moraalin hylkääminen riittävän rahasumman edessä. Rahaa siis voidaan takoa epäeettisin keinoin, esimerkiksi siten, että aivan ensimmäiseksi perustetaan uudenlainen kryptovaluutta, jota annetaan sen jälkeen ilmaiseksi esimerkiksi bloggaajille, toimittajille tai muille henkilöille, joilla on vaikutusvaltaa. Kun uusi valuutta nostaa arvoaan vaikuttajien hehkutuksen myötä, sen perustajat pääsevät kotiuttamaan voittonsa vaikuttajien rinnalla. Usein käy niin, että kuplat eivät romahda täysin, vaan niistä saattaa jäädä jotain käteenkin. Bitcoineista voi jäädä ainakin erilaisia innovaatioita.

Koska edes talousalan asiantuntijat eivät ole aivan yksimielisiä bitcoinista tai sen tulevaisuudesta, niin ei olekaan ihme, että tavallinen sijoittaja on bitcoinin edessä ihmeissään. On aika vaikea ennustaa, onko bitcoin lopulta kupla vai mahdollisuus. Tällä hetkellä sen tilanne näyttää heikolta ja se näyttäisi olevan kupla, joka on puhkeamaisillaan, mutta ensi viikolla tai ensi vuonna tilanne saattaakin näyttää jo aivan toisenlaiselta.

Tähän erilaisia mielipiteitä aiheuttavaan valuuttaan ei kannata sijoittaa suin päin; kuten monet asiantuntijat ehtivätkin jo todeta, on bitcoiniin sijoittaminen uhkapeliä. Kannattaakin hankkia runsaasti tietoa bitcoinista eri lähteistä ennen kuin sijoittaa siihen senttiäkään. Tämä ei ole sijoituskohde, johon kannattaa sijoittaa sellaisia varoja, joita ei ole varaa myös menettää.

ADD YOUR COMMENT