Millaisia talousohjelmia kannattaa seurata?

Ehkä et erityisemmin tykkää lukemisesta tai kenties talousaiheiset kirjat tuntuvat järeiltä ja vaikeasti ymmärrettäviltä teoksilta, mutta haluaisit tästä huolimatta ahmia tietoa sijoittamisesta ja oman talouden hoidosta. Tällöin erilaiset talousohjelmat voivat olla juuri sinua varten. Kerron tässä postauksessa muutamia vinkkejä sellaisista talousohjelmista, joita kannattaa seurata.

Rahapodi

Rahapodi on Nordnetin podcast, joka on saavuttanut suurta suosiota. Aiheet vaihtuvat joka viikkoa, mutta pääasiassa viikoittaiset aiheet painottavat indeksisäästämistä. Nordnet on muutoinkin mielenkiintoinen sivusto, jos osakesäästäminen kiinnostaa; sen kautta sijoittaminen on helppoa ja sujuvaa.

Jälkipörssi

Jälkipörssi on toinen mielenkiintoinen sijoittamiseen perehtyvä ohjelma. Tämän ohjelman on tuottanut Yle ja se keskittyy tarkastelemaan ajankohtaisia talouteen liittyviä aiheita. Ohjelmassa nähdään myös väittelyä, joka voi ajoittain äityä kiihkeäksikin.

Pörssipäivä

Myös Pörssipäivä on Ylen tuotantoa, mutta kyseessä on radio-ohjelma, jossa keskustellaan vaihtuvien vieraiden kanssa erilaisista talouteen liittyvistä aiheista. Vieraat ovat olleet kovin asiantuntevia, joten tästä ohjelmasta voi saada hyviä ideoita.

Heikkilä & Vilén

Heikkilä & Vilén keskittyy sijoittamiseen, johon liittyviä aiheita käydään läpi keskustellen. Kyseessä on Inderesin sarja. Sarjassa on käsitelty esimerkiksi kasvuyhtiöitä ja tuloskautta sekä annettu vinkkejä siitä, kuinka paljon sijoittamisessa kannattaa hajauttaa.

Mitä maksaa?

Mitä maksaa? -ohjelmassa pyritään etsimään vastauksia talouteen liittyviin kysymyksiin, jotka askarruttavat tavallisia kansalaisia. Tämä ohjelma onkin kovin käytännönläheinen. Kyseessä on Ylen tuottama radio-ohjelma ja sen kesto on reilu 50 minuuttia. Mitä maksaa? -ohjelmaa on mahdollista kuunnella torstaisin.

MTV 3 -kanavan tarjonta

Myös MTV 3 tarjoaa mielenkiintoisia talousohjelmia, jotka sijoittuvat aamuun ja Huomenta Suomen yhteyteen. Maanantaina vuorossa on Talouden viikko, jossa tarkastellaan ajankohtaisia talouteen liittyviä aiheita. Keskiviikkona on vuorossa Omat Rahat -ohjelma, jossa pureudutaan eläkkeisiin ja säästämiseen. Ohjelmassa haastatellaan usein aivan tavallisia ihmisiä, mikä tekee siitä käytännönläheisen ja helposti lähestyttävän. Markkinaraati tulee MTV 3 -kanavalta perjantaisin. Tässä ohjelmassa käsitellään päivän polttavia talousaiheita muutaman talousasiantuntijan johdolla. Ohjelmassa on käsitelty esimerkiksi verotusta.

Vaikka talousaiheiset kirjat tuntuisivatkin vaikeaselkoisilta, saatat silti pitää aiheeseen liittyvistä blogeista

Tässä jutussa lupasin kertoja vinkkejä lukukammoisille ja suositella erilaisia talousaiheisia ohjelmia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka talousaiheiset kirjat tuntuisivatkin sinusta vaikeaselkoisilta, saatat silti pitää talousaiheisista blogeista, joissa asiat on kerrottu usein huomattavasti tietotekstiä käytännönläheisemmin. Moni bloggaaja kertoo blogissaan esimerkiksi siitä, kuinka on itse lähtenyt tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta tai kuinka on jo saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden. Tällaisten omakohtaisten kokemusten lukeminen avaa aihetta aivan eri tavoin kuin pelkän teorian lukeminen alan kirjoista. Netistä löytyy monia hyviä talousaiheisia blogeja, joista nostan seuraavassa kappaleessa esiin yhden suosikeistani.

Tarkkamarkka-blogi tarjoaa runsaasti tietoa sijoittamisesta ja taloudenhoidosta kiinnostuneelle lukijalle

Talousaiheisista blogeista yksi suosikeistani on Markus Ossin Tarkkamarkka, jota olen seurannut jo pitkään. Blogi tarjoaa taloudellisia vinkkejä liittyen ostoksiin, lainoihin, matkailuun, tietoliikenteeseen, sijoittamiseen, vakuutuksiin ja asumiseen. Tekstit ovat mielenkiintoisia ja helposti ymmärrettäviä. Esimerkiksi 16.12.2017 Markus Ossi on kirjoittanut mielenkiintoisen postauksen osinkojen maksamisesta itselle. Tässäkin on olemassa useita erilaisia tapoja; kaikki osingot voi ottaa ulos kertaheitolla tai toisaalta voi nostaa vain niin sanotut verovapaat osingot vuosittain. Toisaalta osinkojen nostamisessa itselle voisi suosia näiden kahden edellä mainitun mallin välistä sekamallia. Kirjoittaja toivoo aiheesta nousevan keskustelua.

Juuri keskustelu onkin blogien suola, minkä vuoksi kehottaisinkin talousaiheista kiinnostuneita henkilöitä tutustumaan talousaiheisiin blogeihin, siitäkin huolimatta, ettei lukeminen ole välttämättä se omin tapa hankkia tietoa. Keskusteluista voi saada itselleen uusia näkemyksiä.

ADD YOUR COMMENT