Askelmat kohti taloudellista riippumattomuutta

Yhä useampi haluaa jäädä varhaisessa vaiheessa pois työelämästä pyrkien taloudelliseen riippumattomuuteen, mikä tarkoittaa sitä, ettei työnteko ole enää välttämätöntä, koska eläminen on mahdollista pääomatuloilla tai muilla passiivisilla tuloilla. Miten tällaiseen tilanteeseen sitten on mahdollista päästä? Kerron tässä postauksessa muutaman lyömättömän vinkin.

Miksi taloudellinen riippumattomuus kiinnostaa?

Kun olet taloudellisesti riippumaton, voit tehdä mitä haluat, milloin haluat ilman, että sinun tarvitsee noudattaa työn raamittamia aikatauluja. Tällainen vapaus kiehtoo monia. Toisaalta moni taloudellisesti riippuamaton käy edelleen töissä, jos kokee saavansa työstä mielekästä sisältöä elämäänsä. Kun työn tekeminen ei ole enää pakkopullaa, saattaa se alkaa maistua entistä mukavammalta ja mielekkäämmältä. Työ saattaa tarjota myös vaikkapa sosiaalisia kontakteja. Tällainen vapaus voi myös vähentää työn aiheuttamaa stressiä. Burn out on valitettavan yleinen ongelma kiireisessä nyky-yhteiskunnassa, jossa työ on entistä vaativampaa ja stressaavampaa. Kiire ja tulostavoitteet painavat päälle, mikä ei ole kovin hedelmällinen yhdistelmä. Tämän vuoksi yhä useampi toivoo voivansa olla taloudellisesti riippumaton mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Toinen syy minkä vuoksi yhä useampi tavoittelee taloudellista riippumattomuutta yhä varhaisemmassa elämänvaiheessa, on se, ettei työ enää sanele koko elämää, vaan monet haluavat ehtiä harrastamaan ja näkemään maailmaa.

Oman asunnon hankkiminen kannattaa

Moni taloudellisen riippumattomuuden saavuttanut tai siitä haaveileva vannoo oman asunnon ostamisen nimeen. On selvää, että vuokralaisen vuokrat hupenevat vuokriin kuin tuhka tuuleen ja hyödyttävät ainoastaan vuokranantajaa. Monesti ensiasunnosta tulee myöhemmin taloudellista riippumattomuutta tavoittelevan henkilön vuokra-asunto, jota hän vuorostaan tarjoaa vuokralle muille. Vuokratuotot auttavat kartuttamaan vuokraisännän omaisuutta. Osa hankkii huonokuntoisia asuntoja, remppaa ne ja myy voitolla eteenpäin. Tällainen ratkaisu ei kuitenkaan sovi aivan kaikille, vaan vaatii remppataitoja sekä tietynlaista pelisilmää.

Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä säästämistä

Taloudellista riippumattomuutta ei saavuteta yhdessä yössä, vaan sen saavuttaminen vaatii pitkäjänteistä säästämistä. Säästäminen onkin hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, onpa osa aloittanut säästämisen jo ensimmäisistä kesätyötienesteistä alkaen.

Toisaalta hyvä uutinen on sekin, että ellet ole vielä aloittanut säästämistä, ei se ole silti myöhäistä. Omaa menotasoaan alentamalla on mahdollista saavuttaa taloudellinen riippumattomuus hieman pienemmälläkin pääomalla. Taloudellinen riippumattomuushan tarkoittaa sitä, että saat pääomatuloja tai muita passiivisia tuloja sen verran, että tulet niillä toimeen haluamallasi elintasolla. Jos et tarvitse haluamasi elintason ylläpitämiseen suuria summia, on tavoitteen saavuttaminen helpompaa kuin tavoitellessasi luksustason elintasoa.

Oma säästöasteesi vaikuttaa siihen, milloin saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee tarkastella kuinka paljon pystyt säästämään vuositasolla ja kuinka paljon vuodessa kulutat. Mieti, voisitko nostaa tulojasi tai pienentää menojasi säästöasteesi nostamiseksi, mutta mieti myös samalla, kuinka paljon aikaa on mielekästä käyttää työntekoon.

Osa jättää Suomen taakse voidakseen olla taloudellisesti riippumaton

Moni suomalainen on huomannut, että eläminen maksaa monessa muussa maassa reippaasti vähemmän kuin Suomessa. Joissakin maissa voi elää taloudellisesti hyvää elämää esimerkiksi 500 eurolla. Tällöin tällaiset maat saattavat alkaa kiinnostaa entistä enemmän ja taloudellista riippumattomuutta tavoitteleva henkilö saattaa alkaa ajatella, josko muuttaisi palmun alle lämpimään. 500 euron pääomatulot on reippaasti helpompi saavuttaa kuin 2 000 euron pääomatulot ja toisaalta elämänpiirikin saattaa maata ja kulttuuri vaihtamalla laajentua ja tulla entistä mielenkiintoisemmaksi samalla rahalla.

Voidaankin puhua jopa oman kotimaan kilpailuttamisesta. Kilpailuttamisestahan puhutaan monessa yhteydessä, mutta harvempi tulee ehkä ajatelleeksi, että myös oman asuinpaikan ja -maan voi kilpailuttaa. Moni suuntaa Aasiaan tai Espanjaan, mutta muitakin vaihtoehtoja toki on tarjolla.

ADD YOUR COMMENT